Historien bak Hønse-Lovisas hus

Hønse-Lovisas hus ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet, og Hønse-Lovisa har aldri bodd her på ordentlig. Hun er oppdikta av forfatter Oskar Braaten (1881-1939) som selv vokste opp i området.

Huset ble antagelig bygd som sagmesterbolig for Monse-saga en gang mellom 1800 og 1825, og var bebodd fram til 1990-årene. I 1846 overtok Tugthuset i Christiania bygningen, og brukte den som bestyrerbolig for Tugthusets stampemølle. I 1870-åra bodde ansatte ved Foss Spinderi der, som du ser rett på andre sida av brua. Seinere ble huset brukt som lager. Tidig på 1900-tallet drev Kaisa Olsen frukthandel her.

Navnet Sagene kommer av alle sagbruka som ble etablert langs elva fra 1500-tallet. I 1846 starta den industrielle revolusjon i Norge nettopp her ved Akerselva, og fabrikker erstatta sagene. Det blei etablert flere spinnerier og veverier ved elva. 70 prosent av arbeiderne der var unge kvinner. Mennene jobbet gjerne i den mekaniske industrien; i jern og metall, i teglverkene, på møllene og ved hesteskosøm-fabrikkene. Men på lørdagskveldene møttes de til dans, moro og flørt. Resultatet ble selvfølgelig at noen av fabrikkjentene havna i uløkka og ble gravide. Dette er utgangspunktet for Oskar Braatens skuespill Ungen fra 1911.

Moren til Braaten jobba på Graahs spinneri, fabrikken som står på andre sida av elva, og barnefaren stakk av gårde før Oskar ble født. Lille Oskar ble da sendt på Sagene Børneasyl slik at mora kunne jobbe for å forsørge dem. Handlinga i Ungen minner om Braatens egen barndom. Hønse-Lovisa er i skuespillet ei dagmamma som passer på babyene slik at mødrene kan jobbe og tjene penger. Moralen er at det ikke var ei uløkke å få barn selv på 1800-tallet.

I 1937 ble Laila Rafaelsen født inne på det som i dag er kjøkken, og fra 1971 til 1978 bodde blant annet kunststudent Anne Berit Nedland her. «Okkupantene» holdt det vedlike og redda trolig huset.

I 1980 fikk forfatteren Sigbjørn Hølmebakk bo i huset som kunstnerbolig. Da ble badet bygd og andre etasje isolert, og det ble lagt inn vann.

Anne Mette Hegdal overtok huset i 2007 og tok det i bruk som kulturkafé. Hun pusta nytt liv i huset og ble blant annet kjent for sine vafler.

I 2017 flytta Anne Mette og Hønse-Lovisas hus ble en del av Arbeidermuseet. Nå er stedet museumskafé og drives av Anne på landet.

Neste: Oskar Braaten