Vaffelen – verdens eldste kake
Ingen annen kake er så populær i Norge, som vaffelen. Den bakes ikke i ovn, men steikes i jern. Og det er vesentlig for å kunne kalles verdens eldste kake!
Fra utgravinger fra vikingetiden har vi funnet spor etter ei kakerøre stekt på steinheller. På 1200-tallet vet vi at det ble produsert religiøse kaker stekt mellom to jernplater som var festet på lange håndtak. Kakene ble kalt oblater, og ble veldig populære. Derfra utviklet det seg fram mot de ruteformede vaflene, et navn som stammer fra nederlandsk, og som betyr vokskake. Det kommer av at vafler likner bikubenes vokskaker. På 1700-tallet er vaffeljernet og vaffelrøre nevnt i skriftlige kilder i Norge.
Vaffeljernet hadde lange håndtak for å kunne stekes på åpen varme, i grue. Den var et luksusprodukt, kun til festbruk! Ingrediensene var dyre: smør, rømme, fløte, sukker og flere typer krydder. De første jernene var også tunge og store – visstnok veide de hele 8 kilo. Vaffelkjerringene måtte være sterke.
De første jernene hadde ett – eller tre hjerter. Med vedkomfyrens inntreden sist på 1800-tallet, ble det laget runde vaffeljern med fem hjerter, og som kunne passe inn i ringen der hvor gryta skulle stå. Håndtakene kunne forkortes betraktelig. Nå ble det fart på vaffel-pressa.
Sageneforfatter Oskar Braaten forteller at det fantes vaffelkjerringer på Sagene. De stekte opp bunker med vafler – og stod så utenfor fabrikkene ved Beierbrua og fristet med herlighetene ved arbeidstids slutt!
Fra 1937 har det vært produsert elektriske vaffeljern i Norge. Etter krigen ble det raskt til at elektrisk vaffeljern, det må alle norske hjem ha! Det finnes tusenvis av varianter med vaffelrøre. Alle er riktige!
Det sies at på et bugnende kakebord, med all verdens konditorkaker, er det vafler der – så er det de som forsvinner først!
På Hønse-Lovisas hus står det i kontrakten at Anne på landet skal serveres vafler. Det står det nok ikke i noen annen leiekontrakt i verden. Og oppskriften er så hemmelig at den ble overlevert av selveste Ordføreren i lukket konvolutt. I dag kommer folk fra hele verden innom for å smake vaflene i den historiske bygningen.